De top van de Iliniza op 5126 meter! - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Esther Gorkum - WaarBenJij.nu De top van de Iliniza op 5126 meter! - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Esther Gorkum - WaarBenJij.nu

De top van de Iliniza op 5126 meter!

Door: Esther en Mike

Blijf op de hoogte en volg Esther

26 Augustus 2007 | Ecuador, Quito

Lieve allemaal,

Afgelopen donderdag zijn wij echte bergbeklimmers geweest. We zijn helemaal naar de top van de Iliniza op 5126m geklommen. Deze slapende vulkaan behoort tot de 10 hoogste van Ecuador en is voor onervaren bergbeklimmers als wij zijn, te beklimmen.

In eerste instantie wilde ik, Mike, de Chimborazo of de Cotopaxi beklimmen (respectievelijk 5900 en 6300 meter), maar helaas hadden we daar niet genoeg tijd meer voor aangezien je dan in meerdere dagen omhoog moet en vooraf een cursus vereist is. Helaas, maar wel alvast een goede rede om nog eens terug te komen!

Om toch nog een beetje het gevoel te krijgen van een echte bergbeklimmer en de 5000m meter grens te breken, hebben we besloten de Iliniza te gaan beklimmen. Het zou een klim van ongeveer vijf uur zijn met op het laatste stuk sneeuw en ijs om vervolgens weer drie uur af te dalen en terug te gaan naar het hostel.

De klim ging ons bijzonder goed af en was werkelijk schitterend. De weergoden waren ons goed gezind en we hadden dus mooi uitzicht over het landschap en de Cotopaxi. Binnen drie uur waren we op de top van 5200 meter. Zijn trouwens gestart op 3900. Ruim twee uur sneller dan normaal zou zijn.... Ben benieuwd hoe langzaam die andere mensen liepen dan.....

Onderweg hebben we een aantal korte stops gehad en we hadden gelukkig niet teveel last van de hoogte. Natuurlijk merk je wel dat je zo hoog zit met ademhalen. Als je iets te hard van stapel loopt raak je al snel buiten adem en is een korte stop noodzakelijk om je hartslag weer op pijl te krijgen.

Het laatste stuk van de klim was supermooi. Echt stijl omhoog over rotsen met sneeuw klimmen en oppassen dat je niet misstapt. Gelukkig is alles goed gegaan en hebben we veilig de top gehaald. Daar zijn we een kwartiertje gebleven en toen aan de afdaling begonnen. Die ging een stuk sneller dan de klim. Met twee uurtjes waren we alweer beneden waar een auto op ons stond te wachten om ons terug te brengen naar het hostel.Daar aangekomen hebben we nog even wat gedronken en gegeten en zijn toen met de bus weer terug gegaan naar Quito.

De dag erop zijn we rustig opgestaan, ontbeten en toen naar de taalschool, van Esther gegaan om daar even afscheid te nemen van alle mensen. Het plan was om direct daarna naar Otavalo te gaan om daar het schooltje te bezoeken waar Esther les heeft gegeven, maar het liep even iets anders.

Esther had al een aantal dagen last van haar buik met alle ongemakkelijkheden die daar mee samen gaan. Regelmatig een gedwongen toiletbezoek dus....

Omdat het maar niet overging hebben we toch maar besloten even een dokter te bezoeken nu we nog in Quito zijn.

Wat bleek... Esther heeft gezellig bezoek gekregen van een familie parasieten! Het is niet echt ernstig maar het behoeft wel een korte behandeling. Met drie dagen grote pillen slikken is het als het goed is allemaal weer helemaal goed en kan ze zonder problemen aan de Incatrail beginnen.

Na het doktersbezoek zijn we alsnog naar Otavalo gegaan maar waren helaas te laat voor een bezoek aan de school. Zijn toen naar een park geweest waar allerlei roofvogels worden beschermd waaronder de enorme Condor! Leuk om te zien en hebben ook nog een vliegdemonstratie gehad met valken e.d.

Vanochtend zijn we naar de markt van Otavalo geweest. Dit is één van de grootste van Zuid-Amerika en daarom een bezoekje waard. Hebben daar lekker een ochtend geslenterd en de nodige souverniertjes voor thuis aangeschaft. Om een uur of 12 de bus weer gepakt en nu dus weer terug in Quito.

Morgen gaan we met de bus naar Riobamba in het zuiden. Een reis van een uur of vier. Daar blijven we één nachtje en gaan dan door naar Aluasi, weer twee uur verder, waar we worden opgepikt om aan de Incatrail te beginnen.

Dan gaan we drie dagen wandelen door de bergen waarna we weer naar Cuenca gaan om daar twee nachten te zitten en terug te vliegen naar Quito. En dan zit het er alweer bijna op. De derde vliegen we gescheiden van elkaar terug naar Amsterdam om elkaar na een uur of 20 vliegtuig daar we te zien.

Veel liefs,

Mike en Esther.

• 26 Augustus 2007 - 10:24

P.J.:

Haaha! dat filmpje van die schommel en esther heb ik denk ik wel 10 keer gezien en ik lig nog steeds in de slappe lach!
    Mooi Zeg die vulkaan, en naar benden lijkt wel een betje skiën! Nog een WEEK!
    dan zijn jullie alweer terug, Noujaah, 9 dagen, Groetjes PJ.

• 26 Augustus 2007 - 14:08

Opa En Oma V,GorkumJ:

Jullie foto`s ontvangen, een schitterende reportage.Het zal voor jullie straks wel even wennen zijn,als je terug bent in Arnhem.Maar met een rugzak vol herinneringen aan Equador zal het best lukken.
    Wie verre reizen doet,kan veel verhalen.
    Liefs Opa en Oma en tot spoedig.

• 26 Augustus 2007 - 19:28

Anke:

Hai Esther, wat een fantastische reis heb je gemaakt zeg! Geniet maar lekker van jullie laatste week en dan welkom terug in Nederland en bij de SKAR haha liefs Anke

• 27 Augustus 2007 - 06:07

Barbara:

Wat een mooi uitzicht op die krater, wel een beetje gevaarlijk, gelukkig alles goed gegaan.
    Kijk nog even op je ticket voor de terugreis, wij begrepen dat jullie maandagochtend aan zouden komen op schiphol.

liefs Bar

• 27 Augustus 2007 - 13:37

Ans:

Bedankt dat we zoveel weken met jullie mee mochten reizen. We`hebben er van genoten.

• 27 Augustus 2007 - 13:46

Sis:

Dacht toch echt dat je aan het Deltavliegen was. Grapje Prachtig hoor de toppers hebben de top bereikt, knap hoor.Ga genieten van de laatste paar dagen in Equador, Lieve groeten, dikke kus, Sis

• 28 Augustus 2007 - 14:27

Christian:

Geweldig mooie tochten wat jullie daar hebben gelopen. De Camino Inca is ook geweldig en mocht je de gids Ozzie nog tegen komen doe hem de groeten van Sabine en mij!

• 01 September 2007 - 23:34

Elles:

Jezus Es, nooit gedacht dat jij al die kllimcapaciteiten in je had!
    Dat verdient zeker een lekkere gezellige brabantse Gourmetavond!
    he ik haal de 9e niet! maar zie je snel
    dikke kus Elles papparazzi